Škola za intruktore joge

Šiva Šakti

Tradicionalna Hata i Vinjasa joga

Obuka se organizuje vikendima od 10 do 14h uz još dva časa tokom nedelje u trajanju od 6 meseci.

Da bi se znanje kvalitetno usvojilo, smatramo da je ovo minimalan vremenski period da se razume joga u svojoj celovitosti, nauče pravilno sve njene tehnike, upoznaju anatomija i biomehanika i razvije veština vođenja časova. Pa iako je ovo naizgled puno, tokom školovanja shvatimo da je naš put izučavanja joge tek počeo.

Zadak jedne škole je da jasno prenese filozofiju i psiholohiju joge i predstavi pojedincu put samospoznaje.

Ipak, ovo nisu znanja koja se primaju intelektom, potrebno je da ona iz intelekta siđu u iskustvo, a za to je potrebno vreme koje zavisi od individualnih faktora. Zato se može reći da nam škola razotkriva put kojim ćemo dugo koračati i pruža nam stabilan oslonac i podršku na tom putu. Tim putem koračamo sa radošću jer nam otkriva znanja koja nismo dobili u školi a za kojima naše biće duboko čezne jer su to znanja o životu i smislu, čovekovoj prirodi i svrsi.

Kada je poziv instruktora u pitanju, tu smo vrlo jasni i dosledni.

Posle ovih šest meseci svaki naš student spreman je da postane instruktor. I ne samo to, od nas dobija i priliku da se u tome oproba.

Radeći već skoro dvadest godina sa ljudima, uvek me je vodila želja da postignem najbolje moguće efekte.

Tragajući za najboljim pristupom izgradila sam svoj stil koji se može definisati kao kombinacija vinjase, tradicionalne hate i terapeutske joge. Vrlo su mi važne tehnike relaksacije i meditacije. Moj stil kako često kažu, karakteriše raznovrsnost i prilagodljivost u zavisnosti od grupe, doba dana, trenutnih potreba.

Tradicionalna Hata joga dala nam je osnovne principe vežbanja kojima se nema šta dodati. Klasične asane su kruna vežbanja ali ipak, savremeno doba traži i neki drugačiji pristup čoveku a naše životne navike traže i adekvatne modifikacije položaja. Zato je vinjasa koja je poznata kao dinamičniji stil često dobar izbor makar u prvom delu časa dok je zadržavanje klasičnih položaja uvek dobar izbor kada je grupa za to spremna. Zato se studenti obučavaju za vođenje oba stila vežbanja i njihovo kombinovanje. Joga je vrlo dosledna u tome šta joj je cilj – samospoznaja, ali tehnike mogu biti promenljive i zato se prilagođavaju vremenu u kome živimo. To ne znači da tek tako svako od nas kreira nove joge, naprotiv, važno je biti fleksibilan u pristupu ali utemeljen u suštini koja je uvek ista.

Za mene je potpuno irelevantno koji su motivi za vežbanje mojih klijenata. Sa jednakom ljubavlju i posvećenošću uvek imam želju da im dam najbolje moguće iskustvo sebe u datom trenutku. Iskustvo podrške, ljubavi i mira. Ne sukobljavam se sa njihovim uverenjima ili sumnjama samo im pružim iskustvo onog univerzalno dobrog i lepog. Sa lakoćom govorimo svačijim jezikom kada nam je srce na mestu istine koja je univerzalna. Zato, najvažnije je da put joge svedočimo sopstvenim primerom a tada nam neće biti problem da pristup prilagodimo svojim klijentima i pružimo im najbolje moguće u tom trenutku. Veština vođenja časova sa jedne strane je u našem ličnom razvoju ali veliki deo toga se može naučiti.

Zato postoje četiri glavne oblasti kojima se bavimo u školi.

instruktorka-joge-u-beloj-majici Filozofski, tj. psihološko-duhovni aspekt joge koji nam otkriva širi kontekst samog vežbanja. Joga je praktična metoda za iskustveno otkrivanje naše suptilnije, duhovne prirode. Ona je put samospoznaje. Nijedna nauka nije tako precizno definisala čoveka u svom punom potencijalu, kao i prepreke da u tom potencijalu živi, kao što je to učinila joga. Te prepreke dolaze od identifikacija sa našim grubljim nivoima postojanja u koje spadaju telo, čula i um. Ipak, na tom putu, mi ne zamišljimo i maštamo o nivoima koje ne poznajemo da bismo u njih verovali već upravo počinjemo od tog najgrubljeg koje osećamo kao svoje postojanje i njih izučavamo i upoznajemo. Kada upoznamo svoje telo i svoj um, kao da otklanjamo velove iluzija i sve jasnije vidimo ono što je naša istinska priroda.
Ovaj deo škole se bazira na Patanđalijevim joga sutrama iz razloga što je to najkoncizniji tekst o jogi. Poput matematičkih aksioma nam je precizno i sažeto definisao nivoe probuđenosti, razloge uspavanosti i stepenike do buđenja, tj. samospoznaje. Pored ovoga, upoznajemo se i sa drugim značajnim spisima koji su oblikovali joga filozofiju kakvu danas znamo.

 

instruktorka-joge-na-kolenima Asane i ostale tehnike. Veoma je važno da budemo obučeni za pravilno izvođenje tehnika joge. Ovde spadaju asane, pranajame, mudre, bande, joga nidra i meditacija.

 

instruktorka-joge-prekrstene-ruke-i-noge Anatomija, biomehanika, adaptiranje položaja za savremenog čoveka i razumevanje potreba i mogućnosti čoveka danas. Ono što će nas sigurno izdvojiti kao instruktore jeste koliko razumemo kako asane deluju, koji ih mišići izvode, koje su kontraindikacije i kako pristupiti svakom klijentu prema njegovim potrebama i mogućnostima. Asane ne deluju na neke mistične načine i nije dovoljno samo ih prikazati ljudima i uvesti ih u njih. Upravo suprotno, one mogu biti vrlo opasne ako ih ne izvodimo, podučavamo i prilagođavamo sa razumevanjem.

 

zena-sa-podignutim-rukama-radi-jogu Metodologija rada. Veština vođenja časova podrazumeva kako pravilne instrukcije tako i dobru procenu kada, koliko i koga moramo da ispravimo, kada i kako da demonstriramo. Kako da sačuvamo svoje telo od povreda dok vodimo časove i kako da nas polaznici prate sa što većom lakoćom. Upravo zbog ovoga, škola prima ograničen broj polaznika kako bi svaki student još tokom trajanja obuke imao priliku da stekne iskustvo vođenja časa i da odmah po završetku škole bude spreman da vodi svoju grupu.

 

U školi sam ja glavni predavač i trener i prisutna sam tokom cele škole jer je izuzetno važno da, naročito u početku ova znanja slušamo u jedinstvenoj terminologiji. Kada izučavamo nešto potpuno novo,naročito tako osetljive stvari kao što jenaša suptilna priroda i kada upoznajemo jednu za nas novu terminologiju, važno je da imamo jednog mentora koji nas u to uvodi. Upravo zato, u prvom delu škole sva predavanja i časove držim ja uz svoje asistente. U drugom delu škole imamo goste predavače koji produbljuju neke specifične teme, a ovo je ujedno i prilika studentima da upoznaju možda i svoje buduće saradnike. Fizioterapeute, praktičare ajurvede, psihologe, lekare i td. Veoma je važno da u radu sa ljudima znamo šta je naš poziv i naše polje delovanja a kada osobu treba uputiti dalje.

Takođe u poslednjem mesecu škole studenti imaju priliku da upoznaju i razne druge stilove joge preko gostujućih instruktora. Jin jogu, Kundalini jogu, Ajangar jogu, Astanga jogu i td.

Naši studenti rado ostaju u saradnji sa školom, bilo da časove vode samostalno ili u okviru naše škole. Ponosni smo na sada već ozbiljan tim instruktora koji može da pokreće razne, velike projekte. Takođe, u okviru škole organizujemo i dodatne edukacije iz raznih oblasti nakon ovih osnovnih 200 sati.

Jedna od njih je i prva registrovana škola tantre (RYS300). Za više informacija o školi tantre pogledajte link:

Shiva Shakti škola joge traje 6 meseci i odvija se vikendima od 9 do 14 časova, uz dodatno vežbanje dva puta nedeljno. Obuka za joga instruktore podrazumeva da ćete biti obučeni za vođenje asana, pranajama i joga nidre. Takođe, dobićete adekvatno znanje o joga filozofiji, psihologiji i etici. Moći ćete jasno da usmerite svoj put ličnog razvoja koji se nastavlja i nakon našeg druženja.

Ja sam Dragana Balić. Veoma sam odlučna
da vas naučim svim veštinama koje su odlika
sjajnih instruktora joge.

  • 20 godina istraživanja joge
  • Preko 7.500 održanih časova
  • Preko 2.000 sati održanih edukacija i obuka
  • Prepoznata od Joga alijanse kao iskusan joga učitelj
  • Hata joga, vinjasa joga, terapeutska joga, relaksacije i meditacije
  • Raznovrsnost, kreativnost, bezbednost

Sledeći upis u novembru

Dragana-Balic-instruktorka-joge-hero

Duša u čoveku je veća od njegove sudbine.

Sri Aurobindo

Korpa0
Nema proizvoda u korpi
Nastavi kupovinu
0